Pyetje – Përgjigje
për largimin e shumë dilemava rreth sëmundjeve të zorrës së trashë që e mundojnë shumicën e njerzëve


Çka është proktologjia ?

Proktologjia është fushë e mjeksisë që merret me sëmundjet dhe çrregullimet e zorrës së trashë, kanalit anal dhe pjesës së poshtme të pelvikut .

Sëmundjet të cilat përfshihen në proktologji :

Zgjerimi dhe inflamacioni i venave në zorrën e trashë
(Hemoroidet)
Plasaritje jo normale në mukozën e kanalit anal
(Fisura anale)
Komunikim jo normal në mes të kanalit anal me lëkuren e
regjionit përrreth (Fistullat)
Kapsllëku ( Obstipacioni ) i vazhdueshëm ose kronik.
Pamundësia e kontrollit të jashtëqitjës
(Fecal incontinence)
Dalja e murit të zorrës jashtë kanalit anal
( Rectal prolapse ) .
Kanceri i zorrës së trashë dhe i kanalit anal
Lëndimet e ndryshme të anusit .

Kush duhet të merret me proktologji ?
Kirurgjia e zorrës së trashë kërkon kompetencë dhe përpikshmëri më të madhe se çdo lloj tjetër i kirurgjisë. Proktologjist duhet të jetë një kirurg me përvojë.
Cilat janë simptomet e shfaqjes së sëmundjeve të zorrës së trashë ?
Dhimbjet në kanalin anal, gjakderdhja gjatë dhe pas jashtëqitjes, daljae nyjeve hemoroidale jashtë kanalit anal dhe kruarja, janë disa simptome që flasin për shfaqjen e problemeve të zorrës së trashë dhe kërkojnë trajtim mjeksor.
A shërohen hemoroidet vetëm me barna ?
Në fazën e hershme të paraqitjes së hemoroideve, barnat mund të zbusin përkohësisht dhimbjen. Mirëpo, për çfardo lloj terapie apo bari, duhet të vendos mjeku specialist – proktologu, i cili poashtu vlerëson nëse ka nevojë për intervenim apo jo.
Si bëhet intervenimi në qendrën tuaj ?
Intervenimi i hemoroideve në qendrën tonë bëhet me metodat më të reja dhe në mënyr laserike. Aplikohet anestezioni lokal, pacienti nuk përjeton dhimbje dhe pas intervenimit ndihet mirë .
A shkaktohet kanceri nëse intervenojmë hemoroidet ?
JO. Është e kundërta . Nëse pacienti një kohë të gjatë vuan nga hemoroidet dhe nuk i mjekon ato, me kohën dhe moshën mund të krijohen kushtet për paraqitjen e tumoreve në zorrën e trashë .
Pse njerëzit hezitojnë ti mjekojnë hemoroidet ?

Njëra prej arsyeve është se ju vjen turp dhe aryeja tjetër është sepse ndikohen nga njerëz jo profesionist të cilët shkaktojnë frikë dhe panikë të paarsyeshme rreth trajtimit të hemoroideve.

Për më tepër :
• Sëmundjet e zorrës së trashë janë si të gjitha sëmundjet e tjera prandaj edhe ashtu duhet trajtuar.

• Ju gjithmonë duhet të konsultoni mjekun e jo persona laikë të cilët vetëm do t’ju zgjasin dhimbjet dhe vuajtjet tuaja me sugjerimet e tyre jo profesionale, por nuk do t’ju shërojnë asnjëherë .

Si duket zorra e trashë e shëndoshë dhe ajo e sëmurë
a